fredag den 25. maj 2007

Min bedste Middag

Jan og jeg var ude at spise på Malling & Schmidt i Jægergårsgade i Århus. Det var i februar og oplevelsen står stadig lysende klar for mit indre - i ganen vel og mærke. Det er ikke sådan noget man vil snakke om de lange vinteraftner. Nej, det var endnu bedre. Det er noget jeg nu snakker om hele sommeren, skønt det skete på en intetsigende vinterdag. Ser du, det var den mest fantastiske middag jeg nogensinde har fået!! Det var intet mindre end FANTASTISK!

Da vi kom ind i restauranten, kom der straks 2 tjenere springende og tog vores overtøj. Det var jo meget godt – Hvornår ser man det? "OK" tænkte jeg, "De er da servicemindende". Som par i børnefamilien er vi begyndt at spise ude engangimellem. Dyrt og fint. Med fokus på netop at sidde og nyde maden uden forstyrrelser. Når de små ikke er med skal det også være gjort noget ekstra ud af det...

Restauranten er lille med et meget rent minimalistisk udtryk helt i hvidt uden malerier..Ved første øjekast tænkte jeg uundgåeligt på at det var for hvidt, og mine tanker gik jo straks på hvordan stedet kunne friskes lidt op.

Min indre plus minus bog kørte...bordene var store og man havde meget plads. Et 2mandsbord var her lige som et 4mandsbord. Et plus mere – Jeg fik en lille holder til min taske. Ha, det var jo meget specielt. Og der var et lammeskind på min stol, for at holde "damen varm" ...Det tegnede godt.

Vi valgte 7 retter, men fik vist 9.(!) Man kunne kun vælge 2 versioner 5 el. 7 og det var kokken der bestemte sammen sætningen suverænt. (Vi kunne bestemt heller ikke have gjort det bedre.)
Hver ret var en unik oplevelse. Vores menu kom til at se således ud:

1)en appertif med havreflager, candyfloss på pinde, og diverse dyre- og fiskeskind bagt på den mest forunderlige måde.
2)grønlandsk kongekrabbe
3)hellefisk i røg-damp (fantastisk syn)
4)pate og et eller andet (patéen rullet ind i rødbede som et lille rør)
5)kronhjort hvortil der var lagt et lille styke kul til at styrke sanserne
6)svinesteg (Jan fik en dolk til at styrke hans mandelighed ved retten)
7)jordskokkekage med seleri (sellerien var kandiseret)
8)is lavet på træspåner (!)
9) en anden dessert med popping candy, der sprang på tungen

Til alle retter fik vi nyt lunt brød, hjemmelavede saucer og diverse smørtyper. Saucer der her , skal siges, hverken bare var sovs el. saucer. Næh, næ næ. De havde dybde, een konsistens i øverste lag og en anden i bunden. F.eks med skummet top. Til hver ret kom 3 tjenere, slog et lille serveringsbord ud, flamberede el. smagte maden specielt til...Min plus-bog skrev sig selv.

Tjenerne kom hele tiden og fyldte isvand, vin og brød op. De kom med en special bordfeje-bakke i sølv, som krummerne fint blev børstet væk med inden vi gik over til desserterne... Ved hver ret fik vi
selvfølgelig helt nyt bestik og da jeg skulle på toilettet åbnede de høfligt døren for mig. Toilettet var et af dem med små fint rullede håndklæder til hver enkelt gæst...Jeg følte mig opvartet over al forventning. At jeg virkelig var "ude at spise", og at de her tog hånd om hele min oplevelse. Intet blev overladt til mig. Jeg blev ført og forført gennem hver eneste ret.

Efter at have spist de ene overraskelse efter den anden, og jeg veltilpads kunne læne mig tilbage, virkede den rene, hvide stil pludselig indlysende. Det ville simpelthen forstyrre madkunsten med farver! Tænk grafikeren måtte indrømme det!. Helt hvidt – og kun hvidt VAR vitterligt mest passende.

Lov mig at prøve det. Når andre steder er "fede", så har de måske et par af disse plusser med sig. Vi har nemlig været på Miro, Philip, Le Koch og alle de andre gode steder. Men ingen (INGEN!) når dem til sokkeholderne på
Malling & Schmidt! http://www.mallingschmidt.dk/

1 kommentar:

  1. hej - jeg har lige læst om dem i Mad og Bolig er helt sikker på at jeg skal prøve en tur med kæresten-- lækker side du har fået dig her, den skal jeg nok blive flittige bruger af-TAK :) jeanette Uldall
    www.jeanetteuldall.dk jeuldall@gmail.com

    SvarSlet